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dc.contributor.authorMateos González, Pedro Francisco 
dc.contributor.authorAlonso, María
dc.contributor.authorSánchez Juanes, Fernando 
dc.date.accessioned2022-05-13T11:23:08Z
dc.date.available2022-05-13T11:23:08Z
dc.date.issued2022-05-03
dc.identifier.citationFarmaJournal, 7 (2022)
dc.identifier.issn2445-1355
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10366/149687
dc.description.abstract[EN]Microbiota varies over time, therefore during 2019-20 academic year, coinciding with the SARS-COV-2 pandemic, the evolution of it was evaluated in a classroom of the Faculty of Pharmacy of the University of Salamanca with mass spectrometry Matrix-assisted laser desorption ionization time-of-flight. In addition, this study was compared with others, as well as with guidelines of the European Community Commission on indoor air quality. After the study, it was concluded that said classroom had very low contamination degree and that most of microbiota was saprophytic. Furthermore, it can be concluded that quantitatively fungi and quantitatively and qualitatively the bacteria did not present a health risk. On the other hand, the most important variables that were found were the influx of people, the frequency of cleaning and ventilation. Finally, this study shows off the lack of regulation that exists on air quality in non-industrial and non-hospital interiors.
dc.description.abstract[ES]La microbiota varía con el tiempo, por ello durante el curso académico 2019-20, coincidiendo con la pandemia SARS-COV-2, se evaluó la evolución de la misma en un aula de la Facultad de Farmacia de la Universidad de Salamanca con la espectrometría de masas Matrix-assisted laser desorption ionization time-of-flight. Además, se comparó con otros estudios, así como con las directrices de la Comisión de la Comunidad Europea de calidad del aire de interiores. Tras el estudio se concluyó que dicha aula presentaba un grado de contaminación muy bajo, y que la mayoría de la microbiota era saprofítica. Asimismo, de forma general se puede concluir que de forma cuantitativa los hongos y de forma cuali-cuantitativa las bacterias no presentaban un riesgo para la salud. Por otro lado, entre las variables más importantes encontramos la afluencia de personas, la frecuencia de limpieza y la ventilación. Finalmente, este estudio recoge la poca normativa que existe sobre la calidad del aire en interiores no industriales y no hospitalarios.
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.publisherEdiciones Universidad de Salamanca (España)
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectMALDI-TOF
dc.subjectmicrobiota
dc.subjectpandemic
dc.subjectmicrobiological indoor air quality
dc.subjectpandemia
dc.subjectcalidad microbiológica del aire de interiores
dc.titleEvolución de la microbiota en un aula de farmacia pre y post primera oleada de la pandemia COVID-19
dc.title.alternativeEvolution of Microbiota in a Pharmacy Classroom Pre and Post the First Wave of the COVID-19 Pandemic
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article


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